Inici‎ > ‎Llibres editats‎ > ‎

XVII. - El Club de joves (1965-1976) : El ressorgiment de la cultura catalana i catalanista a Tarragona

26 de juny 2010, 9:11 publicada per EM CEHSGO   [ actualitzat el 12 de març 2011, 9:59 ]
Rovira i Gómez, Salvador-J. El Club de joves (1965-1976). El ressorgiment de la cultura catalana i catalanista a Tarragona. Pròleg de Josep Gil i Ribas. Tarragona : Cercle d'estudis Històrics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona, 2010. 165 p. : il. ; 24 cm. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sumari

 

Pròleg
 
Introducció
 

I. La Tarragona del Club de Joves (1965-1976)

        Demografia

        Evolució urbana

        Activitats econòmiques

        Societat i cultura

        Esdeveniments diversos

        Aspectes polítics

 

II. El Club de Joves

        Els antecedents

        La fundació

        Els Club abans dels estatuts

        Els estatuts

        El local social

        Administració del club

        Els socis

        Les seccions

        Els concursos literaris

        Les setmanes del Club de Joves

        Activitats realitzades fora del local social

        La celebració del 5è aniversari

        Altres activitats

        El Club com a centre d’acollida

        Les delegacions del Club de Joves
 
A tall de cloenda
 
Bibliografia
 

Apèndix documental

        Els estatuts del Club de Joves

        Relació alfabètica dels socis del Club de Joves
 

Annex fotogràfic

 

 

 

    El Club de Joves fou profitós per a Tarragona i s’incardinà positivament en la vida local de què formà part, ara bé, a despit d’això, l’inexorable pas del temps l’ha semiesborrat de la memòria col·lectiva, fins al punt que avui en dia el seu nom no diu res a la majoria de tarragonins, especialment als no el conegueren.

    Alguns dels exjoves de cos, que no pas d’esperit, que van promoure l’entitat com l’Àngel Conesa o l’Emili Guillamet, eren conscients que el seu oblit comportava la pèrdua d’un capítol de la història contemporània de la ciutat i decidiren impulsar la seva recuperació, iniciant la recopilació i sistematització de materials, testimonis i records a fi de documentar el que fou l’associació, des de la seva constitució fins a la seva desaparició. El resultat de tots aquests esforços i col·laboracions són les pàgines que segueixen, escrites per fixar el que fou el Club de Joves i evitar d’aquesta manera que el seu pas per la realitat ciutadana no deixés cap rastre. Han pogut ser redactades gràcies a la recuperació de part de la documentació generada per l’entitat en el decurs de la seva existència a la qual s’ha afegit el material aportat pels que foren socis en resposta a la crida que, el maig de 2009, els feren els promotors de la idea de recobrar la memòria de l’entitat, així com un bon grapat d’entrevistes fetes als antics socis i a persones que hi estiugueren vinculades. Tots aquests papers, per voluntat dels propietaris, han estat dipositats a l'ARxiu Històric de la Ciutat de Tarragona afi i efecte que restin a disposició dels investigadors i de les generacions futures.[…]

    El treball que ha resultat de tot plegat es presenta dividit en dues parts:I. La Tarragona del Club de Joves (1966-1976) i II El Club de Joves. La primera pretén situar el lector en el medi físic i humà en què naixé, creixé i desaparegué el Club, mentre que la segona és la història de l’entitat pròpiament dita i intenta explicar el que fou l’associació des del seu naixement fins a la seva dissolució. S’inclouen, finalment, en apèndix documental, els estatuts del Club i la relació de socis.


[Salvador-J. Rovira i Gómez. Introducció]
Comments