Inici‎ > ‎Llibres editats‎ > ‎

XX . - Les dones als orígens de Torreforta

24 de març 2014, 10:59 publicada per EM CEHSGO   [ actualitzat el 8 de febr. 2017, 11:24 ]
Cuadrada, Coral ; Gutiérrez, Esther (eds.) Les dones als orígens de Torreforta. Tarragona : Cercle d'Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver, 2014. 279 p. : il. ; 24 cm.

Taula de continguts

1. Introducció [Coral Cuadrada Majó, Esther Gutiérrez Escoda]

2. El naixement i evolució de Torreforta [Esther Gutiérrez Escoda]

3. La parròquia de Torreforta [Anna Moya]

4. Educació i vida quotidiana [M. Pau Granados]

5. Les dones de Torreforta: la sostenibiltat de la vida [Coral Cuadrada]

6. Dones en lluita: el barri i les fàbriques [Joana Badia Rion, Celia Camps Pérez, Laia Estrada Cañón, Elisabeth Sánchez Legaz]

7. Ïndex sistemàtic [En fitxer adjunt]"[...] en la redacció del llibre que teniu a les mans, resultat tangible de la investigació realitzada, hem volgut reconstruir la història del barri des de les experiències, narratives i memòria de les dones. Evidentment, sempre que ha estat possible, hem inclòs en la nostra redacció la sempre necessària història comparada, cosa que podeu palesar a bastament en la redacció d'alguns capítols del llibre.

  Ens hem adonat que encara queda molt per fer, que la història dels barris obrers a casa nostra (i, en general, a la península) és encara un terreny molt verge, mancat d'anàlisis i d'estudis amplis i aprofondits, com també ho són les parròquies obreres i de resistència. Hi ha elements més treballats que altres, en la nostra historiografia, i moltes vegades la perspectiva androcèntrica amaga realitats històriques rellevants, com foren el treball submergit femení o les lluites de les dones. De tota manera, i malgrat les dificultats [...] ens hem immers en un procés apassionant de recuperació històrica, treball etnogràfic i acció feminista que ens involucra, ens modela, ens forma i ens emociona.

    El llibre es compon de cinc capítols ben diferenciats, escrits per historiadores diferents, cadascuna des de la seva pròpia idiosincràsia i des del seu posicionament. Comença amb l'origen del barri a través de la immigració, construcció i urbanització; el segon capítol està dedicat a la parròquia; el tercer a l'educació de les dones i la vida quotidiana; el quart, al treball femení; i el cinquè i darrer, a les lluites i reivindicacions de les dones de Torreforta."

De la Introducció. p. 28
Ċ
EM CEHSGO,
24 de març 2014, 11:12
Comments