Inici‎ > ‎Notícies‎ > ‎

Espai urbà medieval de Tarragona

17 de febr. 2013, 11:51 publicada per EM CEHSGO

     El dijous 21 de febrer, a les 19 h., a la seu del Consell Comarcal del Tarragonès es presentarà el llibre Història, formació i usos de l’espai urbà medieval a Tarragona, segles XII-XIII de José Javier Guidi i Alberto Villuendas. La publicació és el resultat d’un dels projectes guanyadors del Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2010, patrocinats per Repsol.

     La presentació anirà a càrrec del Sr. Joaquín Ruiz de Arbulo, Catedràtic d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili i Subdirector de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

 “La ciutat de Tarragona va ser un dels espais urbans romans més rellevants i monumentals de la Península Ibèrica. Des del segle II a.C. fins al III d.C. la civitas es va dotar d’un potent sistema emmurallat, temples, grans edificis públics, estructures comercials, cases, suburbis, etc. Aquest paisatge urbà, notablement transformat en època visigoda (segles VI-VII d.C.) seria totalment abandonat amb la conquesta islàmica de principis del segle VIII d.C. Durant quatre segles Tarragona va romandre “al marge” dels poders d’al-Andalus i dels comtats cristians del nord, si bé s’intueix que va haver-hi un poblament al territori i diversos intents d’ocupació. Durant el segle XII el comtat de Barcelona, amb voluntat de restituir la Seu Metropolitana eclesiàstica, ocupa la ciutat, més específicament l’antiga acròpolis romana. El present treball analitza els principals trets que van caracteritzar la transformació de l’acròpolis romana en el primitiu nucli feudal de Tarragona, origen de la ciutat medieval. Un procés complex i fascinant en què els antics edificis i estructures d’origen romà van reviure per configurar un nou model de ciutat.”


Comments