Inici‎ > ‎Revista KessE‎ > ‎

KessE 37

15 de març 2010, 5:09 publicada per SF CEHSGO   [ actualitzat el 28 d’abr. 2010, 14:37 per EM CEHSGO ]
  Desembre 2004
 
     Hi ha tres conreus que son consubstancials al paisatge agrari mediterrani: el blat, l'olivera i la vinya. Dels seus fruits se n'obtenen els tres aliments elaborats bàsics de la nostra dieta: pa, oli i vi. Han estat motor de l'economia i han conformat estils de vida adaptats a la seva collita i elaboració. Combinats entre ells -pa sucat amb oli o amb vi - entretenien, i entretenen, els estòmacs en èpoques d'escassetat.
 
    Del pa i l'oli ningú no en discuteix el valor alimentari. Però el vi és diferent, és una beguda espirituosa que pot produir embriaguesa. L'enfrontament entre el pensament apol·lini i el dionisíac es manifesta a l'entorn del vi, una religió el sacralitza i una altra el condemna, uns el consideren imprescindible per equilibrar la balança comercial i altres volen la tolerància zero respecte al seu consum. La controvèrsia no perd actualitat, perquè, blasmat o volgut, el vi ha estat present en les nostres vides des de fa milers d'anys, amb moments d'eufòria i d'altres d'ensopiment.
 
     En aquest número de Kesse ens apropem al paper essencial que el vi ha jugat en l'economia i la cultura del Camp de Tarragona, tot revisant quines van estar les tècniques de producció i la comercialització en el passat i apropant-nos a la realitat present, en què la incorporació de noves tècniques de cultiu i elaboració l'han posat novament d'actualitat i han ennoblit el producte d'aquesta terra en traurel del porro per posar-lo  a les copes més fines.
 
[Editorial p. 3]
Sumari
 
El naixement dels estudis d'enologia a Tarragona / Lluís Arola i Ferrer
 
El Priorat . la nova Borgonya / Fernando Zamora Marín
 
Viticultura del futur : producció integrada / Marià Bigordà Puig
 
Hospita Tarraco Baccho / Mercè Toldrà Dalmau
 
Les conseqüències del model de desenvolupament urbanístic en el consum de l'aigua / Joan Jaume Iniesta Girona
 
Visions literàries de Tarragona / Joan Cavallé
 
 
 
 
 
 
Ċ
SF CEHSGO,
15 de març 2010, 5:10
Comments