Inici‎ > ‎Revista KessE‎ > ‎

Revista KessE 47

23 de set. 2013, 3:47 publicada per EM CEHSGO   [ actualitzat el 8 de maig 2020, 6:34 per SF CEHSGO ]
 

Setembre 2013
   Amb cert retard tenu a les mans el número 47 de la revista KessE. El gruix de la publicació està format per cinc articles dedicats a la figura de Santa Tecla i a la seva relació amb Tarragona. Amb òptiques diferents, però no pas allunyades del tot, trobareu , a més, dues col·laboracions sobre les festes tarragonines dedicades a la santa. Completa el número, l'article de Judith Urbano que ens reporta el context del projecte de restauració de la catedral de Tarragona encarregat als arquitectes August Font i Elies Rogent a finals del segle XIX.

Meritxell Pérez ens situa la promoció del culte de santa Tecla en el doble marc de la restauració de la seu episcopal de Tarragona entre els segles XI i XII i de la reforma eclesial promoguda des del papat. Qui era, però, santa Tecla ? Anna Rosa Piña destria dos models de dona contraposats, transgressor un i molt més moderat l'altre, sota el mateix nom i la mateixa figura. I és que, seguint l'article següent, el de Brigid Amorós, la vida i la llegenda es confonen en versions diverses d'una i l'altra, segons convingui. Tot just, Eduard Juncosa analitza la llegenda de la bufetada de santa Tecla al rei Pere el Cerimoniós, amb el rerefons de les lluites patrimonials entre els arquebisbes i el poder reial. El frontal de marbre de l'absis central de la catedral de Tarragona , encàrrec de l'arquebisbe Aspàrrech de la Barca, va ser una important eina de difusió del culte a santa Tecla, segons llegim a l'article de Maria Antònia Alsina. Al seu torn, Blanca Gas Sancho s'aproxima a la televiió municipal de Tarragona entre 1985 i 1986 com a revulsiu de les festes majors de la ciutat de Tarragona, en cotrsat amb les de 1963, a les quals Jordi Piqué dedica el seu article.

Sumari

Tecla i Tarragona / Meritxell Pérez Martínez

Tecla d'Iconi versus santa Tecla / Anna Rosa Piña Solé

Santa Tecla, patrona de Tarragona: vida i llegenda / Brigid Amorós Òdena

Santa Tecla i el rei Pere el Cerimoniós / Eduard Juncosa Bonet

El culte a santa Tecla a la Tarragona dels segle XIII: Aspàrrech de la Barca i el frontal de marbre / Maria Antònia Alsina Alsina

Les festes de Santa Tecla de 1985 i 1986: la Televisió Municipal de Tarragona / Blanca Gas Sancho

Les festes de Santa Tecla de l'any 1963. Ara fa cinquanta anys / Jordi Piqué

El Seminari Pontifici i el projecte de restauració no executat de la catedral de Tarragona / Judith Urbano 
Comments