Inici‎ > ‎Revista KessE‎ > ‎

Revista KessE 48

11 de febr. 2015, 13:17 publicada per EM CEHSGO   [ actualitzat el 8 de maig 2020, 6:37 per SF CEHSGO ]
https://sites.google.com/a/guillemoliver.com/web/Home/revista/_draft_post-1/kesse%2048.jpg 
Gener 2015

    El mes de març de l’any 1989 va aparéixer el primer número del Butlletí del Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona, el qual, tres anys més tard, passà a anomenar-se Kesse, tot mantenint, tanmateix, la numeració. Han estat 25 anys i 48 números que han tractat els més diversos temes, i en els quals han col·laborat dos centenars llargs d’autors. A tots ells, moltes gràcies.

          Tres articles sobre el teatre al Camp de Tarragona configuren el tema central d’aquest número. Hi trobarem les aportacions de Ramon Llop sobre el grup La Tartrana Teatre-Estudi de Reus, el repàs a la biografia de Ricard Salvat, home de teatre vinculat a les nostres comarques, fet per Martí Rom i, finalment, la caracterització, obra de Francesc Roig, del teatre que es feia al segle XIX a la ciutat de Tarragona.

          Les altres col·laboracions van al fil del que podríem anomenar, si se’ns permet, l’actualitat històrica. Ramon Arnabat i Antoni Valcárcel escriuen sobre, i ens les relacionen  amb noms i cognoms, les víctimes dels bombardeigs franquistes a Tarragona, afegint-nos, així, amb aquesta publicació,  als actes del 75è aniversari de l’acabament de la guerra civil.  L’any 2014 també ha estat el de la commemoració dels 2000 anys de la mort de l’emperador August. Lluís Balart ens fa un exhaustiu estudi de l’estàtua d’aquest emperador ubicada al Passeig Arueològic des de, precisament, l’any 1939. L’auge actual de l’independentisme ha estat estudiat, en una primera aproximació, per Francesc Marco, concretant-lo a Tarragona des de la transicó fins ara mateix. I per últim Sara Espinós fa una crònica de l’exposició Recordant Poetes, dedicada al cafè-galeria que acollí tantes iniciatives culturals entre 1978 i 2003, i que serví, també,  de marc a les reunions del consell de redacció d’aquesta revista. 

          Xavier Ferré, Manel Güell i Pineda Vaquer ressenyen, respectivament, els llibres d’Emili Samper sobre Cels Gomis, de Manel Tarés sobre el règim borbònic a Cambrils, i el de Montserrat Duch sobre la sociabiblitat i la memòria col•lectiva a la Catalunya del segle XX.  

Sumari

El teatre a la Tarragona del segle XIX / Francesc Roig i Queralt

La Tartrana, Teatre-Estudi. Teatre independent des de Reus / Ramon Llop

Ricard Salvat i Ferré Un alçament de llum / Martí Rom

Sang vessada. Les víctimes dels bombardeigs franquistes sobre la ciutat de Tarragona / Ramon Arnabat i Antoni Valcárcel

L'independentisme català a Tarragona (1977-2014). Una primera aproximació / Francesc Marco Palau

L'Estàtua d'August a Tarragona / Lluís Balart Boigues

Recordant Poetes. Una exposició per al record i el descobriment / Sara Espinós Ferré

Ressenyes / Xavier Ferré, Manel Güell i Pineda Vaquer


Comments